top of page

ספר: כן אתה יכול - עמיר לוי

”כול אחד קיבל מתנה, אבל יש כאלו ששכחו לפתוח את העטיפה" (אנונימי)

כן, אתה יכול: 

ספר המתנה למישהו שאנחנו אוהבים  




ספר זה הינו מתנה ראויה למישהו שאנחנו אוהבים. הספר לוקח את הקורא למסע מרתק הנוגע, בצורה מחקרית ולירית, במאפייני הצלחה אישית ומימוש חלומות. רבים הם אלו החשים שאינם ממצים את יכולותיהם ומגשימים את חלומותיהם. רבים הם אלה המאשימים את סביבתם, כאחראית למצבם. אולם המחקר ממצביע על כך שהגורמים להצלחה אישית, הינם ברובם, נתונים בידינו. הם ניתנים לרכישה ולמידה, אם באופן אישי ואם בסיוע של אדם קרוב. כישרון או מנת משכל גבוהה אינם ערובה להצלחה. מעטים מאד נחנו בכישרונות נדירים שאפשרו להם הצלחה ללא מאמץ. האנשים המוכרים לנו כמצליחים נחשבו על ידי סביבתם הקרובה כחסרי סיכוי להצליח ולממש חלומם או כשרונם. זה נכון לגבי מייקל ג'ורדן, אלברט איינשטיין, ליאו מסי, ואחרים רבים וטובים. הצלחה אינה נמדדת בהכרח רק במעמד ובכסף, היא נמדדת בעיקר במידה בה אדם ממש את חלומותיו את מאווייו וכישוריו למען עצמו ולמען אחרים. ספר זה לוקח את הקורא למסע מרתק, בשפה המובנת לכול, מסע המביא בפני הקורא מאפיינים של הצלחה ומצביע על דרכים לרכישתם באמצעות תרגול ולמידה עצמית. הספר הינו מתנה רבת עוצמה לכול מי שיקרא בו, או ייתן אותו כמתנה למישהו שהוא רוצה בטובתו. 

"בין אם אתה מאמין שאתה יכול או לא יכול, אתה צודק" (הנרי פורד)






או דרך אתר המחבר – amir-levy.co.il

   

תוכן עניינים

  1.  מדוע חשוב להתחיל עם חזון מעורר תשוקה                         

  2.  אומץ לב ולקיחת סיכון כיצד ניתן לרכוש אומץ לב                                      

  3.  החשיבות של פרואקטיביות ומכוונות מטרה              

  4.  האמן בעצמך, רכוש בטחון עצמי                             

  5.  יכולת גמישות, פתיחות והשתנות                           

  6.  אופטימיות, שמחה, ואסירות תודה                         

  7.  אחריות אישית, לא להאשים זה הכול אתה              

  8.  עבודה קשה, מחויבות ודחיית סיפוקים                    

  9.  לעולם לא להרים ידיים, כישלון כהזדמנות ללמידה

  10.  על חשיבות הבנת הפוליטיקה הפנימית ורישות         

  11. היוועצות, שיתוף פעולה, סליחה ונתינה                 

  12. למידה לאורך החיים                         

  13. מקורות ומראי מקום               

פרק לדוגמה - פרק 9.  לעולם אל תרים ידיים, כישלון הוא הזדמנות ללמידה


לעולם אל תרים ידיים ואל תוותר על חלומותיך. זהו גורם רב כוח בהצלחה. אנשים רבים מרימים ידיים ומוותרים על חלומותיהם, לא בשל סיבה אישית אלא משום שאנשים הסובבים אותם מרפים את ידיהם. הורים שאינם מאמינים בילדיהם או מנגד כאלה המפנקים ילדיהם ועוטפים אותם בצמר גפן, חברי ילדות המבטלים את חבריהם, בני זוג שאינם מאמינים ביכולת של בן הזוג וכד'.

תחושת כישלון אינה נעימה ואף נתפשת על ידי אחרים כבושה או כחולשה. לא משנה אם זה מבחן כושל בלימודי התואר, דייט נוראי, מיזם עסקי כושל או דיאטה שלא מצליחה - להיכשל זה ממש לא נעים. אחרי כישלון אנחנו לרוב חשים שלל רגשות שליליים כגון אכזבה, בושה, ירידה בביטחון העצמי ולעיתים אף שנאה עצמית. ההלקאה העצמית הזאת מונעת מאתנו להתקדם ולהשתפר; היא מדרדרת עוד יותר את מצב הרוח והמוטיבציה שלנו, מקשה עלינו לנתח באופן מחושב מה השתבש ואיך נוכל לפתח אסטרטגיה חלופית לפעם הבאה. למשל, אם דחיינות היא כישלון אישי קטן שאתה מתמודד אתו מדי יום  ומלקה את עצמך בגללו, תתקשה ללמוד לנצל את משאבי הזמן והאנרגיה שלך בצורה טובה יותר.

"איש חכם אחד אמר כי האנשים היחידים שלעולם לא נכשלו הם אלו שאף פעם לא ניסו". (פתגם עממי)

ג'יי קיי רולינג הרצתה באוניברסיטת הרווארד על יתרונותיו של כישלון חרוץ. רולינג, אחת הסופרות המצליחות בעולם שסדרת ספריה – "הארי פוטר" - נמכרה במעל 450 מיליון עותקים, אינה מתביישת בתקופת חייה שקדמה להצלחתה הגדולה: "נכשלתי בכל קנה מידה", היא מספרת. "התגרשתי זמן קצר לאחר שנישאתי, הייתי מובטלת, אם חד-הורית, וענייה כמעט כמו מחוסרי הבית בבריטניה. זו הייתה תקופת החיים החשוכה שידעתי, אבל גיליתי שלכישלון יש גם יתרונות: כישלון נותן לך הזדמנות להשיל מעליך את הדברים שאינם נחוצים לך. בגלל הכישלון שלי הפסקתי להעמיד פנים שאני אדם אחר ממי שאני, והתחלתי להשקיע בדברים שחשובים לי באמת. אם לא הייתי נכשלת בכל קנה מידה, אולי לא הייתי מגלה בעצמי את הנחישות להתמיד בכתיבה. כישלון הוא בלתי נמנע, אי אפשר לחיות בלי לחוות אותו, אלא אם חיית את חייך בזהירות שכזו - שניתן לומר שלא חיית אותם כלל. בזכות הכישלון שלי גיליתי שיש לי כוח רצון, משמעת וחברים שערכם יקר מפז. הבנתי שאם נצליח להתרומם מעל כישלון ולצלוח אותו כשאנו חכמים וחזקים יותר - נוכל לשרוד כל דבר". 

"האם תרצה בעצתי לגבי נוסחה להצלחה? זוהי נוסחה פשוטה: הכפל את שיעור כישלונותיך. אתה סבור שכישלונות הן האויב של ההצלחה. אבל זה אינו כך כלל ועיקר. אתה יכול להתייאש מכישלונות שאתה חווה אבל אתה יכול גם ללמוד מהם, אז קדימה לטעויות כיוון שהן המקום שבו תמצא הצלחות". (תומס ווטסון)

אנחנו מתייחסים לכישלונות שלנו בצורה שגויה. הם היו יכולים להיות הרבה פחות חמורים ומכאיבים אם לא היינו מתייחסים אליהם כמקור לבושה, אשמה וחולשה. כישלון, על אף שלא נהוג לחשוב עליו ככזה, יכול לעזור לנו להשתפר פלאים. אחד הדברים שמונעים מאתנו לדבר על כישלונות בפתיחות הוא הפחד ליצור בעצמי ובאחרים תחושה שאני כישלון ולא יוצלח. אולם דווקא חשיפת הכישלונות מובילה להצלחה. החוקרת אדמונדסון, בספרה 'The Fearless Organization' עקבה אחר עבודתם של צוותים רפואיים כדי להבין מהי דרך ההתנהלות המובילה למינימום האפשרי של טעויות רפואיות. טעויות עולות למערכות הבריאות הון תועפות, מסכנות את המטופלים ואף עשויות להוביל למוות במקרים קיצוניים. החוקרת מצאה כי דווקא הצוותים שעמדו בתנאי העבודה היעילה ביצעו לכאורה יותר טעויות. כשחקרה את העניין לעומק, גילתה שהצוותים היעילים לא עושים יותר טעויות מצוותים שאינם יעילים - כי אם מדווחים עליהן יותר. בסופו של דבר הדיווח המוגבר הביא לכך שבזמן אמת נעשו פחות טעויות. מסתבר שהיכולת שלנו להודות וללמוד מהטעויות שלנו היא הערובה לביצועים איכותיים ברמה גבוהה. 

החזק מעמד 

כַּאֲשֶׁר הָעִנְייָנִים מִתְרַחֲשִׁים לֹא כְּפִי שֶׁרָצִיתָ,

כַּאֲשֶׁר עֲנָנִים מָקדִירִים אֶת שָמֶיךָ

כַּאֲשֶׁר הַדֶּרֶךְ בָּהּ אַתָּה הוֹלֵךְ

פּוֹנָה לַכִּוּוּן לֹא רָצוּי,

הַחְזֵק מַעֲמָד.

כַּאֲשֶׁר מַאֲמַצֶיךָ לֹא מְבִיאִים תּוֹצָאוֹת

כַּאֲשֶׁר מִסְּבִיבֵךָ פָּנִים זוֹעֲפוֹת וְלֹא חִיּוּכִים,

וְכַאֲשֶׁר כֹּל מָה שֶׁאַתָּה עוֹשֶׂה עוֹמֵד לְהִתְפָּרֵק

הַחְזֵק מַעֲמָד.

זֶה לֹא נוֹרָא לְהִתְאַּכְזֵב מְעַט,

אַךְ לְעוֹלָם אַל תִּתְייָאֵשׁ כָּלִיל.

הַחְזֵק מַעֲמָד וְתִוָּכַח כִּי תִּפְגֹּשׁ מַזָּלְךָ הַטּוֹב בַּדֶּרֶךְ.


                                                                  (קולין מקארתי)

כיצד ניתן ללמוד מכישלון ולהפיק ממנו את המרב?

  • לגלות ולחשוף אותו - לאתר כישלונות גדולים וכואבים זה קל. אבל לפעמים אנחנו מחביאים מעצמנו את הטעויות הקטנות בדרך עד שהן גורמות לנזק ממשי. המטרה היא לחשוף אותן מוקדם יותר, לפני האסון הגדול.

  • לנתח אותו - ברגע שהכישלון אותר, הכרחי לבדוק מעבר לסיבות הברורות והשטחיות כדי להבין את מקורו.

  • לא לפחד להיכשל - הדאגה מכישלון צריכה להיות מוחלפת בפרדיגמה חדשה - כזו שמכירה בכישלון כחלק קבוע מעבודה בעולם המכיל משתנים רבים. בעצם ההכרה בכישלון שלך אתה מאפשר לאחרים סביבך להיות קצת פחות מושלמים וחסרי רבב, מעודד ביקורת ובחינה מחודשת, ובעיקר - נותן לעצמך פסק זמן להבין מה בדיוק לא הסתדר. אין זה אומר שכישלון הוא דבר נהדר שצריך לשאוף אליו, אך הוא יכול להוביל להפקת לקחים ולשיפור עצמי אם לוקחים עליו את מלוא האחריות ומתחקרים אותו נכון.

  • לייצר כישלון אינטליגנטי - כן, קראתם נכון; לפעול ליצירת כישלונות כל עוד הם אינטליגנטיים, כיוון שהם חלק אינטגרלי מהלמידה שלנו. מדענים יודעים שאחוז גדול מהמחקרים שלהם (70% ואפילו יותר בתחומים מסוימים) ייכשלו. אם ידיהם היו נרפות אחרי כל כישלון שצברו, ככל הנראה היינו נותרים בימי הביניים. 


לעולם אל תרים ידיים

לחלום הוא אחד הדברים המתוקים ביותר שבני אדם עושים, אנחנו תמיד חולמים על דברים שאנחנו אוהבים ומקווים אליהם. לכל אחד מאתנו יש מטרות בחיים, למשל לנסוע למקום מועדף, לפגוש אדם מפורסם, לעבור לארץ אחרת, להקים משפחה וכן הלאה. האמת היא שהמציאות אינה תמיד בצד שלנו. גם כאשר אנו מנסים לעשות כמיטב יכולתנו כדי להגשים את החלומות שלנו, לפעמים אנחנו לא מצליחים לעשות את זה.

"כישלון אינו נפילה אלא סירוב לקום. הכישלון היחידי בחיים הוא הסירוב לנסות". ( פתגם עממי)

הדבר החשוב ביותר הוא להילחם, זו ההוכחה הבולטת ביותר שניסית ככל יכולתך להשיג את מה שאתה מייחל לו. קודם כול, לעולם אל תתייחס לאחרים האומרים שאתה צריך לוותר, כי אף אחד לא יכול לרסן את החופש שלך ואת חירותך. להמשיך ולהילחם באומץ הוא הדבר החשוב ביותר שתוכל לעשות. עד הסוף. הראה לאחרים סביבך שיש לך מטרות, שאיפות וחלומות ולא משנה מה הם אומרים.

"שנאתי כל רגע של אימונים אבל אמרתי לעצמי אל תפרוש, תסבול כעת וחיה את שארית חייך כאלוף". (מוחמד עלי) 

תחלום בגדול ואל תרים ידיים – זהו הדבר החשוב ביותר שאתה יכול לעשות עבור עצמך. אל תאבד ריכוז ומיקוד במטרת חייך ואל תבנה מחסומים בליבך. עשה הכול באהבה. לאנשים הנאבקים אל מול הרוח יש תמיד סיכויי הצלחה כיוון שהם מעדיפים לקחת סיכון. הם רוכשים ניסיון למאבקים בהמשך דרכם. גם אם קרובים אליך יצחקו ממך או ילעגו על כישלונותיך אל תיתן לזה לרפות את ידיך. ראה בכך אתגר ורצון להוכיח להם שאתה יכול להצליח.

"תהילתנו אינה בכך שלעולם איננו נופלים אלא בכך שאנו קמים שוב ושוב". (קונפוציוס)

זכור והפנם:

  כישלון לא אומר שנועדת תמיד להיכשל; זה אומר שעדיין לא הצלחת.

. • כישלון אינו אומר שלא השגת דבר; אלא אומר שלמדת משהו.

  • כישלון אינו אומר שאתה טיפש; אלא אומר שיש לך הרבה אמונה.   

 • כישלון אינו אומר שאתה מושפל; זה אומר שאתה מוכן לנסות.

 • כישלון אינו אומר שאין לך את זה; זה אומר שאתה צריך לעשות משהו בצורה אחרת.

  • כישלון אינו אומר שאתה נחות; אלא פירושו שאתה לא מושלם.

•   כישלון אינו אומר שבזבזת את חייך; פירושו שיש לך סיבה להתחיל מחדש.

•   כישלון לא אומר שאתה צריך לוותר; זה אומר שאתה צריך לעבוד קשה יותר.

•   כישלון לא אומר שאתה לעולם לא תצליח; זה אומר שזה ייקח קצת יותר זמן.


תומס אדיסון נהג לכתוב אמרות מניסיון חייו: "כשנשאלתי הכיצד זה ייתכן שנכשלתי 1000 פעמים בהמצאת נורת החשמל עניתי: לא נכשלתי אפילו פעם אחת, פשוט למדתי 1000 פעמים מה לא עבד כשורה". ( ספר הציטוט של אדיסון ופורד. תרגום חופשי של המחבר)

זכור כי לאחר החשיכה תמיד יאיר השחר


אל תילחץ, יש עת לכל דבר

אינך צריך להילחץ, לפעול כאילו אין מחר, אם לא עכשיו אי מתי. לעיתים נחוצה בשלות ובגרות, הגעה להכרה שכעת זה הזמן. דווקא כישלון ומשבר אישי יכולים להביא אותך לגלות מה אתה באמת רוצה. ג'יי קי רולינג כתבה את ספרה הראשון "הארי פוטר" בגיל 33. כמוה רבים הגיעו לבגרות ובשלות בגיל מאוחר יחסית. מארק צוקרברג הינו יוצא דופן כאשר בגיל 18 המציא את פייס בוק. אין רבים כמותו. ריצ'ארד ברנסון, ממציא הטיסות הזולות היה בן 34 כאשר בנה את חלומו, והשחקן השחור מורגן פרימן התגלה כשחקן מבריק והתפרסם בגיל 35. התבונן פנימה וחפש את המניע שלך, את הכמיהה שלך, הדבר שאתה באמת רוצה לעשות ובחן האם אתה בשל והאם זהו הרגע. קח את הזמן להתנסות, למצוא דרכים ללמידה, לעמידה בפני קשיים מחשלים. אין טעם להתייאש כבר כשאתה בגיל צעיר. תוחלת החיים מתארכת, כישורי החיים ויכולת למידה מתפתחים לאורך זמן. לעיתים צריך "לקחת את הזמן", להתבשל, להתחזק, להתחשל, להכיר את עצמנו פנימה, ואז כשיגיע הזמן תדע שאתה מוכן ובשל לצאת לדרך.

הלחצים שמביאים עלינו החיים, עלולים לפעמים להכביד מאוד, ולגרום לנו לאבד את יכולת השיפוט. לפתע אנו רואים כל דבר באופן שלילי - גם את עצמנו. אנחנו עלולים להילכד בתוך עצמנו, וללא יכולת מחשבה צלולה, אנו בוחרים בדרך מסוימת כדי להיחלץ, דרך אשר לעיתים גורמת לבלבול רב עוד יותר. אך עליך לדעת כי בכך אינך לבד, רבים מאיתנו עברו זאת בעצמם. לעיתים החיים לא נועדו להיות קלים, עליך להשקיע מאמץ רב כדי להשיג את מבוקשך, מאחר שכך אתה למד להעריך את הישגיך. הזדמנויות, בדרך כלל, אינן נקרות בדרכנו מעצמן, עליך להקדיש זמן ומאמץ לחפש אחריהן ולהשיגן. לעולם אל תוותר ואל תרים ידיים, כיוון שתמיד, היכן שהוא, נמצאת הדרך הנכונה.

 פעילויות לחיזוק העמידות בפני קושי ואתגרים


  • שפר יכולתך הפיזית והתנסה בבלתי אפשרי

כושר פיזי ויכולת סיבולת פיזית הם תוצאה של אימון מתמיד והתנסות באתגרים גופניים. טיפוס על הר, התנסות בבנג'י, מסע מפרך, הליכה יומיומית - אלה ואחרים יחזקו לא רק את יכולתך הפיזית אלא גם את זו המנטלית. כאשר אתה מוכיח לעצמך שאתה יכול לעמוד באתגרים פיזיים אתה למעשה מוכיח לעצמך שאתה יכול לעמוד באתגרים מנטליים.

  • קרא ספרים ומאמרים או התבונן בסרטים או קטעי וידאו על אנשים שהצליחו מול קושי

אנשים שעשו את הבלתי יאומן. ספורטאים שעבדו קשה כדי להצליח, בעלי נכות שהתגברו על נכותם, מחדשים שעבדו קשה מול ספקנות כדי להצליח. סטיב ג'ובס פעם כתב כי "כל מה שאתה רואה סביבך שאתה קורא לו חיים נעשה על ידי אנשים שאינם פיקחים יותר ממך".

  • מצא מישהו שיעיר אותך

מצא מאמן או מדריך שילווה אותך בקשייך ויסייע לך במציאת נקודות השבירה ובזמן מצבי שבירה. מישהו שאתה נותן בו אמון ויש לו את היכולת לתת לך משוב, יפקח את עיניך ויסייע לך להימנע מהרמת ידיים אל מול קושי.

  • עצב מחדש את הסיפור שלך, הפוך את השלילי לחיובי

אנשים מצליחים הם גם כאלה שהפכו את החיסרון שלהם ליתרון. הם מספרים לאחרים על מסלול חייהם וכיצד התגברו על קשייהם. ניק וויצ'יץ נולד ללא ידיים וללא רגליים והפך להיות מאמן ומרצה מבוקש המספר לנערים ובוגרים על התגברות על קושי. התבונן בסיפור חייך ודמה שאתה אדם בתוך הסיפור. במקום לדאוג מהקושי שבו אתה נמצא כעת, דמה שהקושי הופך את סיפור חייך למעניין יותר, לעשיר יותר ולדוגמה לאחרים.

  • עשה משהו שמפחיד אותך

התנסה במשהו שאתה בדרך כלל חושש מפניו, כמו צניחה, קנופי, באנג'י וכד'. תגלה לאחר ההתנסות שהשד שאתה מפחד ממנו למעשה אינו מפחיד כלל, להפך הוא הנכון – אתה תמצא את עצמך נהנה מהאתגר.

  • התבונן בתמונה השלמה ולמרחוק

במקום להתמקד בבעיות שאתה נתון להן כעת ולהתבוסס בהן, הסתכל על התמונה הכוללת ועל העתיד. אולי תגלה שהבעיות שלך אינן כה נוראיות ואולי תראה שאחרים חוו בעיות דומות ופתרו אותן בכוחות עצמם. התבוננות כוללת תביא לך פתרונות פשוטים או אנרגיה להמשיך הלאה.

  • פשוט תחליט שהרמת ידיים אינה אפשרות עבורך

שנן בליבך, אמור לעצמך בקול רם ואף כתוב על דף נייר שאתה לא נכנע אל מול קושי ואתגר מסוימים. זה פשוט וקל לביצוע ואתה תגלה כמה זה מועיל. עשה זאת לפני כל אתגר או קושי.

"כאשר אתה נכנס למקום סגור והכול פועל לרעתך, כאשר נראה לך שאינך יכול להמשיך יותר, אל תרים ידיים כי זוהי בדיוק השעה והמקום שהגלגל יתהפך". (הרייט ביצ'ר סטו מחברת הספר אוהל הדוד תום)


ובסוף שנן לעצמך את המוטו:


אל תיתן לבעיות לדחוף אותך, תן לחלומות להוביל אותך

                           

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page